Een kerstfilmpje van Ds. John Boogaard

08 januari 2022 | Ds. John Boogaard

Hé, Hoi,

Leuk dat je kijkt. Even een leuk kerstfilmpje van mij voor jou, voor jullie. Vanaf een bijzondere plek, heb je het al herkent?

Dit is jullie kerk he? De oude kerk, de witte kerk op de markt.

Zover ik het me kan herinneren hebben we dit nog nooit eerder gedaan. Dat ik jou/jullie een filmpje stuur. Zo vanuit de kerk.

Nu wilde ik dat heel graag wel doen. Waarom dat in het bijzonder? Nou, omdat het heel bijzondere tijden zijn. Dat weet jij denk ik ook wel. Met Corona enzo. Ik vind het hele verdrietige tijden. Waarom verdrietig? Dan denk ik even terug aan de dienst van een paar weken geleden. Dat we hier op zondagmorgen kerst zouden gaan vieren. Ik zou de dominee zijn. Ik had een mooie liturgie gemaakt, mooie liederen zouden we gaan zingen. Ik had al een mooie preek gemaakt.

En toen kon dat op het allerlaatste moment niet door gaan. Ook dat niet, weer niet. Door de corona. En ieder jaar hebben we ‘Samen op Zang’ ook met de kerstdienst, en die zouden dit jaar ook niet zingen. Die hebben al een tijdje niet meer gezongen. Ook de bijbelgroepen gingen al een tijdje niet door, door de corona.

Maar nu heb ik een vraag aan je. Ging kerst wel door toen, denk je? De kerstdienst ging niet door, maar toen wel? Die vraag kan je eigenlijk maar op één manier eerlijk antwoorden. Hoe dan? Door onszelf de vraag te stellen, wat is dan eigenlijk kerst? Waar gaat het om met kerst?

Ik heb twee dingen meegenomen, misschien heb je ze al zien staan en liggen, die je heel vaak ziet met kerst. Een kerstboom en een kerstbal.

Maar wat nou, als de kerstboom uit gaat. Of hij valt om. Of wat nu, als de kerstbal valt. Je kan hem niet zien, maar daar is hij kapot. Is het dan nog kerst? Ja.

Is het wel kerst geworden toen we hier geen kerst konden vieren? Toen het koor niet kon zingen, toen de bijbelgroepen niet bij elkaar konden komen? Toen zelfs de kerkdienst niet door ging op het laatst? Is het toen wel kerst geworden? Ja, wat dacht jij!

Wat is kerst? Een kerstboom, een kerstbal, hartstikke mooi, hartstikke leuk, mooi om te zien. Maar eigenlijk doet het er niets toe. Want met kerst vieren we dat God heel veel van je houdt. En dat dat blijft. Ook na kerst. Ook in het nieuwe jaar, we zijn bijna weer 2022 in. Ook al waren we niet lief, ook al deden we niet lief. Ook al deden we stom, tegen God en tegen elkaar.

Met kerst laat God weten, wat er ook gebeurd is, wat je ook doet, Ik houd heel veel van je, sowieso. En Ik kom in Mijn liefde naar je toe. In mijn Zoon, in Jezus. In het kleine kindje, die een grote man werd. En in Hem geef ik jullie Mijn liefde. Ook al is de kerstboom omgevallen en uit, ook al is de kerstbal stuk, ook al moest je overal oppassen voor corona en een beetje afstand houden, en ben je een beetje verdrietig en bang. Dan nog zegt de Heer God tegen jou met het kerstverhaal, ik hou van je en Ik blijf heel veel van je houden. En dan geef Ik jou, hoe het ook met je gaat, Mijn liefde. Die gaat met je mee, sowieso. Wat er ook gebeurd. En hoe lang corona misschien ook gaat duren, ik geen jou Mijn liefde met kerst.

Overzicht

Een kerstfilmpje van Ds. John Boogaard

Help ons en geef een gift

De bijeenkomsten die wij organiseren voor onze doelgroep worden grotendeels opgepakt door onze vrijwilligers. Toch zijn er uiteraard kosten die gemaakt worden. Dat gaat bijvoorbeeld om de huur van gebouwen, kosten van drukwerk liturgieën en taxivervoer naar de bijbellessen.

Geef een donatie

Schenking doen